Zilvia.net Forums | Nissan 240SX (Silvia) and Z (Fairlady) Car Forum

Go Back   Zilvia.net Forums | Nissan 240SX (Silvia) and Z (Fairlady) Car Forum > General > Tech Talk > Engine Tech

Engine Tech Technical discussion related to all relevant engines such as KA, SR, RB, CA, 2JZ , L24/26/28, VG, VQ, and LSx series.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-05-2012, 02:23 PM   #1
x 240
 
Join Date: Jan 2012
Location: Home of the tryhards!
Posts: 38
Trader Rating: (0)
x 240 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
Need help fast!!!!!

I have a 1993 240sx with a ka24de the car is absolutely stock. I was having problems with it turning on changed spark plugs was driving fine. 2 days later the car was shaking a lot at red lights or stops and would idle in the 500's and would hesitate to go past 2100 rpm's. I was told it was the MAF bought one and it still doing the same thing?

Can anyone help on what can be wrong with it????
x 240 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 03-05-2012, 04:55 PM   #2
waste_of_space
Zilvia Addict
 
Join Date: Sep 2009
Location: Fort Walton Beach, FL
Posts: 657
Trader Rating: (22)
waste_of_space is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 22 reviews
Double check the plug gap?
And try adjusting your idle air control valve so it doesn't idle at 500 RPM's
waste_of_space is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 11:21 AM   #3
Frank_Jaeger
Zilvia FREAK!
 
Join Date: Jan 2012
Location: Port Charlotte, Florida
Age: 31
Posts: 1,352
Trader Rating: (1)
Frank_Jaeger is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 1 reviews
First check the throttle position sensor. You might've knocked it loose.

Failing that:
Check plug order.
Check timing with a timing gun.
Check for vacuum leaks.
Check for codes on ECU.
Check O2 sensor.
Frank_Jaeger is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2012, 10:02 PM   #4
x 240
 
Join Date: Jan 2012
Location: Home of the tryhards!
Posts: 38
Trader Rating: (0)
x 240 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
thanks for the replies. new tps and distributor cap were put on today turned on for a good 2 minutes then died down and didnt turn back on. the spark plugs were wet with gas.. anything else i should do?
x 240 is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2012, 10:29 PM   #5
KiLLeR2001
Post Whore!
 
Join Date: Jun 2007
Location: オーランドフロリダ
Posts: 7,955
Trader Rating: (46)
KiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud of
Feedback Score: 46 reviews
Sounds like you might need to replace that ECU coolant temperature sensor.
__________________
KiLLeR2001 is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 12:32 AM   #6
Nkei
 
Nkei's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Brooklyn Ny
Posts: 48
Trader Rating: (0)
Nkei is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
hey i know im commenting like the wrong section but im lookign at a all stock 93 fb, the engine has 200k on it. does anyone know how long that engine can last? thanks!
Nkei is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 01:07 PM   #7
x 240
 
Join Date: Jan 2012
Location: Home of the tryhards!
Posts: 38
Trader Rating: (0)
x 240 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
well after the car turned on for the 2 minutes we let that go and started to work on it agian thew next day. We did the oil change and the oil was more gas than oil after doing the oil change everything it turned on driving fine with no smoke at all.. yesterday i was driving and half way down my block the rpm was bouncing and the car died out turned it back on there was a lot of smoke coming out it again. Can it be worn piston rings thats letting gas go into the oil or are my injectors messed up?
x 240 is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 10:11 PM   #8
KiLLeR2001
Post Whore!
 
Join Date: Jun 2007
Location: オーランドフロリダ
Posts: 7,955
Trader Rating: (46)
KiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud ofKiLLeR2001 has much to be proud of
Feedback Score: 46 reviews
Did you check the ECU for codes? Did you test to see if the ECU temperature sensor works properly? If the ECU temperature sensor is malfunctioning it will dump fuel into the engine, so much so that when you shut your car off, and try to start it again, you won't be able to.

It's either this or you have a leaky injector etc.
__________________
KiLLeR2001 is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 10:14 PM   #9
slydin240sx
Zilvia Addict
 
Join Date: Apr 2009
Location: Missouri
Posts: 919
Trader Rating: (3)
slydin240sx is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by Nkei View Post
hey i know im commenting like the wrong section but im lookign at a all stock 93 fb, the engine has 200k on it. does anyone know how long that engine can last? thanks!
Dude try commenting in the right section/thread!
slydin240sx is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 10:17 PM   #10
x 240
 
Join Date: Jan 2012
Location: Home of the tryhards!
Posts: 38
Trader Rating: (0)
x 240 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
I did check the ecu gave me a 55 which is no malfunctions. i will check the RCU temp sensor tomorrow morning. Question the oil was replaced sunday night and now smells like gas. Can that be the injectors?
x 240 is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 10:27 PM   #11
KrazyS13
Zilvia Junkie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Murfreesboro, Tn
Age: 38
Posts: 464
Trader Rating: (28)
KrazyS13 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 28 reviews
Is your car smoking as well? The symptoms you are describing sounds like possibly a leaking injector/injector o-ring..

Pull the fuel rail off the IM leaving the injectors in the rail. Unplug the electrical connectors. Turn the key on to prime the fuel system and let the injectors sit and watch them closely for leaks or put something under them to make seeing any leaks easier..

If any fuel is leaking at all you know you've got either a leaky injector or o-ring. Hope this helps.
KrazyS13 is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 10:33 PM   #12
x 240
 
Join Date: Jan 2012
Location: Home of the tryhards!
Posts: 38
Trader Rating: (0)
x 240 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
yes it is smoking more than before. ill try that tomorrow as well
Ill keep the helpers updated
x 240 is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2012, 01:48 PM   #13
x 240
 
Join Date: Jan 2012
Location: Home of the tryhards!
Posts: 38
Trader Rating: (0)
x 240 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
well I just took the injectors out bought the o rings put them back on and it idled finee went for a drive around the block and turned of at full stops. Came back and took the spark plugs out and they were fried I bought them brand new on sunday? any outputs?
x 240 is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2012, 04:46 PM   #14
Frank_Jaeger
Zilvia FREAK!
 
Join Date: Jan 2012
Location: Port Charlotte, Florida
Age: 31
Posts: 1,352
Trader Rating: (1)
Frank_Jaeger is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by x 240 View Post
well I just took the injectors out bought the o rings put them back on and it idled finee went for a drive around the block and turned of at full stops. Came back and took the spark plugs out and they were fried I bought them brand new on sunday? any outputs?
Did you gap the plugs? Someone said to doublecheck earlier, but you didn't acknowledge that you had. What brand are they?

If you were dumping too much fuel before you installed the o-rings, it's going to foul the plugs.
Frank_Jaeger is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2012, 07:01 PM   #15
x 240
 
Join Date: Jan 2012
Location: Home of the tryhards!
Posts: 38
Trader Rating: (0)
x 240 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
I gapped it fired up and put a new o2 sensor on it. Now it was running but it would shit off on full stops should I go out and buy injectors tomorrow? Because I am tired of throwing money into for it not to work and yes i know 240's are money pits
x 240 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2012, 04:48 PM   #16
x 240
 
Join Date: Jan 2012
Location: Home of the tryhards!
Posts: 38
Trader Rating: (0)
x 240 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
Went to the mechanic results motor blown but i doubt it them. Another one told me it was the fuel injectors and the rail
x 240 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2012, 05:19 PM   #17
ultimateirving
Zilvia FREAK!
 
ultimateirving's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: arizona
Age: 35
Posts: 1,521
Trader Rating: (1)
ultimateirving is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 1 reviews
you said you changed the plugs as the only recent change... verify you did not overtorque the spark plugs, causing them to crack!
__________________
Z32 with lq4 swap
Desert Street Scene || Dssevents.com
ultimateirving is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2012, 05:37 PM   #18
x 240
 
Join Date: Jan 2012
Location: Home of the tryhards!
Posts: 38
Trader Rating: (0)
x 240 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
I had to change the plugs because they were black and wet with fuel but i didn't overtorque them. So im going to get the injectors and if thats not the problem car should sit for a while cause i have no kind of income right now
x 240 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2012, 06:08 PM   #19
ultimateirving
Zilvia FREAK!
 
ultimateirving's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: arizona
Age: 35
Posts: 1,521
Trader Rating: (1)
ultimateirving is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 1 reviews
i know what u mean about funds being tight, got all my extra cash wrapped up in my wifes anniversary gift!!

Do you have any friends with 240s? maybe they can let u borrow their fuel rail and injectors just to see if that fixes ur issue.
__________________
Z32 with lq4 swap
Desert Street Scene || Dssevents.com
ultimateirving is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 01:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors
Copyright ? 1998 - 2022, Zilvia.net