Zilvia.net Forums | Nissan 240SX (Silvia) and Z (Fairlady) Car Forum

Go Back   Zilvia.net Forums | Nissan 240SX (Silvia) and Z (Fairlady) Car Forum > General > Tech Talk

Tech Talk Technical Discussion About The Nissan 240SX and Nissan Z Cars


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-30-2019, 03:43 PM   #1
ImmaculateNatas
 
Join Date: Nov 2019
Location: Alabama, USA
Age: 24
Posts: 5
Trader Rating: (0)
ImmaculateNatas is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
S13 KA24DE ECU Issues

I have an S13 Hatch SOHC original car. I've swapped a DOHC motor in. I've used the FSM and know all the grounds are correct and are clean for best ground possible. My car has also been swapped with a digital crackless dash before I bought it.

I've also replaced all fuses and relays with brand new ones. New distributor, ignition coil, plugs, and wires. I've also done the ignition coil mod.

The ECU to dash plugs are obviously different so I've spliced/soldered/shrink wrapped them in what I believe are the correct wires;

ECU Plug black wire - Grounded to engine (also tried body)
Dash Black - Data, not using
Blue/Black stripes - Water Temp
Yellow/ Red Stripe - Tach Signal
Yellow/ Green stripe - Speedo
Orange - ignition

I have every color from the dash plug to the ecu plug matched up other than the two blacks as previously stated.

So when I first started to fire up my car I didn't hear the fuel pump prime. At first I assumed it was just a bad wire somewhere in the harness and correctly hooked it up to a toggle switch, which gave me fuel pressure and it is making it to the rail.

Now I've realized I'm not getting spark and fuel isn't going into the cylinders either so the injectors aren't firing. I know my timing is correct as well.

So I figured out my ECU isn't working. Borrowed one out of my friends running car and the ecu still isn't working.

Sorry for the wall of text but I just wanted to give as much information as possible before asking for advice!

Any advice on how to move forward?
ImmaculateNatas is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 12-01-2019, 11:22 AM   #2
OnTheChip
Zilvia Member
 
OnTheChip's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Burgaw, NC
Posts: 289
Trader Rating: (0)
OnTheChip is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
You will need a KA24DE ECU as the CAS timing is 30° retarded from the single cam CAS and ECU.
OnTheChip is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2019, 11:31 AM   #3
ImmaculateNatas
 
Join Date: Nov 2019
Location: Alabama, USA
Age: 24
Posts: 5
Trader Rating: (0)
ImmaculateNatas is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
I should have put in my post that I do have a KA24DE ECU. When I bought the car, I bought it as a rolling shell since the car was in immaculate condition. Nothing in it is from a SOHC anymore.
ImmaculateNatas is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2019, 02:11 PM   #4
S14rebuild
Zilvia Addict
 
Join Date: May 2019
Location: Florida-FAIL
Posts: 682
Trader Rating: (3)
S14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud ofS14rebuild has much to be proud of
Feedback Score: 3 reviews
Fsm...check power and grounds to the computer...its not turning on
S14rebuild is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2019, 03:01 PM   #5
kyral
Zilvia Junkie
 
kyral's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: wisconsin
Age: 27
Posts: 361
Trader Rating: (1)
kyral is on the path to ruinkyral is on the path to ruinkyral is on the path to ruin
Feedback Score: 1 reviews
Eccs relay not turning on will cause you to not have fuel or spark. why its not turning on is gonna be the big question.
check your ecu to see if you red led is lighting up. the ecu grounds the eccs relay to turn it on, if the ecu doesn't turn on the eccs relay wont pop off and you wont have fuel or spark
__________________
The most threads never responded to.
kyral is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2019, 03:29 PM   #6
ImmaculateNatas
 
Join Date: Nov 2019
Location: Alabama, USA
Age: 24
Posts: 5
Trader Rating: (0)
ImmaculateNatas is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
The red light is not turning on which is why I've narrowed it down to the ecu not getting power. I've tried both KA24DE ecus I have and neither light is turning on so I know it's not a faulty LED. I'll look into the eccs relay.
ImmaculateNatas is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2019, 01:52 PM   #7
kyral
Zilvia Junkie
 
kyral's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: wisconsin
Age: 27
Posts: 361
Trader Rating: (1)
kyral is on the path to ruinkyral is on the path to ruinkyral is on the path to ruin
Feedback Score: 1 reviews
if that's the case its power to the ecu that's the problem, the ecu turns the eccs relay on when it itself turns on. so the problem may lie in the ignition switch or wiring to the ignition switch,

Its a black red wire to the ECU pin 36 that turns the ecu on
theres a white wire at the ignition switch that should have 12v at all times, if not blown fuse or broken wire. then once the ignition switch is ON the black red wire should also have 12v of power that it feeds to the ecu to turn it on.

super easy to test check 12v at white wire ignition off or on doesn't matter
then check for 12 at the black red wire on the switch, ignition in run position
if all is well check for 12v at pin 36 on the ecu also a B/R wire.
youre problem is going to be somewhere around there

(wire may be slightly different color if you have a SOHC car 89-90)

reference chapter EF&EC page 90 in FSM
__________________
The most threads never responded to.
kyral is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2019, 03:54 PM   #8
ImmaculateNatas
 
Join Date: Nov 2019
Location: Alabama, USA
Age: 24
Posts: 5
Trader Rating: (0)
ImmaculateNatas is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
Thank you so much for the detailed advice! I'll check it all out whenever I have free time again!
ImmaculateNatas is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 07:47 PM   #9
ImmaculateNatas
 
Join Date: Nov 2019
Location: Alabama, USA
Age: 24
Posts: 5
Trader Rating: (0)
ImmaculateNatas is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
Kryal, thank you so much! My car is now starting and idling! Had to make a toggle switch harness and hook up to the 36 pin. Once my ECU got power everything worked as it should. Can't thank you enough man!
ImmaculateNatas is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 02:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors
Copyright © 1998 - 2019, Zilvia.net™