Zilvia.net Forums | Nissan 240SX (Silvia) and Z (Fairlady) Car Forum

Go Back   Zilvia.net Forums | Nissan 240SX (Silvia) and Z (Fairlady) Car Forum > General > Tech Talk > S Chassis

S Chassis Technical discussion related to the S Chassis such as the S12, S13, S14, and S15.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-15-2020, 06:08 PM   #1
Connor420
 
Join Date: May 2018
Location: Florida
Age: 21
Posts: 7
Trader Rating: (0)
Connor420 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
SR Ignitor chip getting super hot

I have an 1991 240sx Sr20det red top Just recently got it tuned. A couple weeks after I was driving home from work It was raining and I did a couple burnouts and pulls before getting on the highway the car felt just fine an then I get on the highway just cruising not hitting it or nothing and about 5 to 7 miles down the i I feel like a hiccup I let off the gas and try to accelerate and nothing happend so I downshifted and still couldn’t accelerate but when I down shifted into 3rd while getting over to get to the side of the i I heard this little pop than a slight hiss then when I get out of the car I pop the hood and the ignitor chip was smoking so I went to take it out an burned the s*** outta my hand an then I got it off and looked at it and it had like a bubble near the bottom of the chip and a hole in that an that’s where the smoke was coming from... luckily I had an extra ignitor chip on me so I let my engine cool down and then put that chip in and drove her home. ever since then she still gets super hot even after just being turned on by the time the cars warmed up the ignitor chip gets extreamly hot. Even after the new ignitor chip i bought it still gets hot. I’ve looked on other threads and couldn’t find the problem just it was my wiring harness, it was my ecu, it was my coil packs, i just replaced all of that before my tune so it can’t be any of that. I just put in p2m coil packs, pnp mega squirt2 ecu, Cas, wiring specialties wiring harness oem, ignitor chip, I was told to check my grounds an my coil packs so I sanded down all my grounds in my engine bay and didn’t make a difference than I checked my coil packs they were a lil hot too but not bad and the cars not running like shit it’s just holds back a little bit so I don’t think the coils are bad. But I just can’t find out what’s wrong with it I checked continuity and only has it going to the ignitor chip not coming out the other side of the chip on the wires but the coil packs have continuity too so idfk... Any Help Will Be Greatly Appreciated
Connor420 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 02-16-2020, 10:53 AM   #2
OnTheChip
Zilvia Member
 
OnTheChip's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Burgaw, NC
Posts: 293
Trader Rating: (0)
OnTheChip is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
The dwell spec on those coils is 2.0ms which is about 1ms shorter than stock at cruise rpm.

This is the stock dwell vs. rpm table:

OnTheChip is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2020, 02:17 PM   #3
jedi03
Nissanaholic!
 
Join Date: Jul 2008
Location: albuquerque
Posts: 1,682
Trader Rating: (8)
jedi03 is on a distinguished road
Feedback Score: 8 reviews
I'm running enthalpy tune personally and I put large CPU heatsink on it to help...will keep an eye on this as my longterm is to eliminate it and put LS coils on...
jedi03 is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2020, 04:02 PM   #4
Connor420
 
Join Date: May 2018
Location: Florida
Age: 21
Posts: 7
Trader Rating: (0)
Connor420 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
You just put one on it? And how’d you wire it to work because I might try that if it gets it to run longer without getting too hot and blowing
Connor420 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2020, 09:53 AM   #5
jedi03
Nissanaholic!
 
Join Date: Jul 2008
Location: albuquerque
Posts: 1,682
Trader Rating: (8)
jedi03 is on a distinguished road
Feedback Score: 8 reviews
I didn't wire a fan on it, just air cooled...did the thermal paste, think thermal tape would have helped better, and used mechanics wire to hold it nice and tight against it! still gets warm but I know its got better cooling capability now!
jedi03 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2020, 06:21 PM   #6
Connor420
 
Join Date: May 2018
Location: Florida
Age: 21
Posts: 7
Trader Rating: (0)
Connor420 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
Yea I’m going to grab some tomorrow after work and see if that helps any


Sent from my iPhone using Tapatalk
Connor420 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2020, 02:11 PM   #7
Kingtal0n
Post Whore!
 
Kingtal0n's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: South Florida
Age: 36
Posts: 4,381
Trader Rating: (17)
Kingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud ofKingtal0n has much to be proud of
Feedback Score: 17 reviews
Send a message via AIM to Kingtal0n
Sounds like a configuration issue. I've had issues similar to this on say volkswagon VR6 engines with the coils 'going high' or 'going low' (an option in the MS2) and dwell related... it often comes down to the coil settings in the computer.

This is the main reason I stick to Power FC L-jetro units for 500~rwhp sr20det or less. They are setup to work with OEM parts and do just fine... pretty cheap too... I got my last S14 sr PFC for $350 from ebay.
Kingtal0n is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2020, 02:33 PM   #8
Connor420
 
Join Date: May 2018
Location: Florida
Age: 21
Posts: 7
Trader Rating: (0)
Connor420 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
Ok I’m going to look into that... and the thermal tape didn’t work just took about a minute longer to get as hot


Sent from my iPhone using Tapatalk
Connor420 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2020, 08:50 AM   #9
jedi03
Nissanaholic!
 
Join Date: Jul 2008
Location: albuquerque
Posts: 1,682
Trader Rating: (8)
jedi03 is on a distinguished road
Feedback Score: 8 reviews
sorry thermal tape and mechanics wire...I agree it gets to hot to stay by itself but the heat transfer is much better...king I think that's a great point on the coil settings
jedi03 is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2020, 05:28 PM   #10
Connor420
 
Join Date: May 2018
Location: Florida
Age: 21
Posts: 7
Trader Rating: (0)
Connor420 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by OnTheChip View Post
The dwell spec on those coils is 2.0ms which is about 1ms shorter than stock at cruise rpm.

This is the stock dwell vs. rpm table:


I told my tuner to check that out with the dwell settings and so far that looked like the problem and a Ground or 2 they?ve changed it and said they had it on for 2 hours continuous and driving it around for more than 30 minutes for a couple days and says it didn?t blow so hopefully that?s it
Connor420 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
hot, ignitor chip, sr20det 240sx s13


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 05:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors
Copyright © 1998 - 2019, Zilvia.net™