Zilvia.net Forums | Nissan 240SX (Silvia) and Z (Fairlady) Car Forum

Go Back   Zilvia.net Forums | Nissan 240SX (Silvia) and Z (Fairlady) Car Forum > General > Tech Talk

Tech Talk Technical Discussion About The Nissan 240SX and Nissan Z Cars


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-25-2012, 06:14 PM   #1
Driftzenki
Zilvia Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: miami
Age: 35
Posts: 184
Trader Rating: (3)
Driftzenki is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 3 reviews
How much timing on s14 sr20 with aem ems??

Hi guys, i just bought an aem ems and looking to do the base map myself and was wondering how much timing i should start of with on my s14 sr20 to get it going and possibly drive it to the local tuner, any advice that would help me please share the info
Driftzenki is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 01-25-2012, 06:52 PM   #2
turbociv910
Zilvia Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: wilmington nc
Age: 31
Posts: 241
Trader Rating: (0)
turbociv910 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
have you set base timing on the aem. should be the first thing to do to ensure proper timing is ran. Base maps can never adjust for each car, has to be manually done.
__________________
www.carolinadyno.com
s13 LSx turbo drag car- 1.42 60 ft, 6.32 1/8
turbociv910 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2012, 07:04 PM   #3
Driftzenki
Zilvia Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: miami
Age: 35
Posts: 184
Trader Rating: (3)
Driftzenki is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 3 reviews
no thats what im looking to get from here..ive read to set it at 15 degrees before top dead center then check it with a timing light to make sure they match but i just wanted to get other peoples opinions that have done it
Driftzenki is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2012, 07:23 PM   #4
turbociv910
Zilvia Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: wilmington nc
Age: 31
Posts: 241
Trader Rating: (0)
turbociv910 is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 0 reviews
you can set it to what ever you want in the setup, as long as the ecu says 10 and the car is running 10(examples). If its not setup, your timing maps will/can say 10* but possibly be WAY off.

You HAVE to sync the ecu to the car, then go edit your timing map to run what ever timing you want.

But set base timing to what ever it idles best at, oem is probly around 15*(+/-2*), though I would use that as a reference, not a standard.


1. Start your car
2. On AEM Pro go to Configure -> ECU Setup -> Set Ignition
3. Set the fixed Ignition timing in the box from 0 to 10(or what ever value you like that will not kill the car)
4. Check the Box
-- This will now have your car at 10 degrees timing based on the EMS, so now you need to sync the EMS and the Car.
5. Check to see where your timing is currently at, with the timing light(You will most likley not have the same number for both the car and the EMS) You want to get the Ign Timing number(10) to equal the value you see on your timing marks
-- This is accomplished by pressing the Advance and Retard buttons.
-- Corse and Fine adjustment
----Corse = 2+ degrees per Advance/Retard button click
----Fine = .2 degrees per Advance/Retard button click
6. Start with the Corse setting and get as close to 10 degrees as possible, remember to check the timing light after each button click.
7. Now you are very close to 10 degrees, switch to Fine, and repeat until you are as close to 10 degrees as possible.
8. Once you are satisified with where you are at, simpley uncheck the Set Fixed timing, and click the Ok button.
__________________
www.carolinadyno.com
s13 LSx turbo drag car- 1.42 60 ft, 6.32 1/8
turbociv910 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2012, 07:48 PM   #5
Driftzenki
Zilvia Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: miami
Age: 35
Posts: 184
Trader Rating: (3)
Driftzenki is an unknown quantity at this point
Feedback Score: 3 reviews
ok i got it, but instead of the 10 degress like your example im gonna do 15 degress instead as a reference, what about the injector size and the 3.5 map sensor, just click on which ones i have, ive beed playing with the software and i didnt find my injector, i hve 750cc five O's on my car, what can i do if my injectors arent supported in the software?
Driftzenki is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 07:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors
Copyright © 1998 - 2019, Zilvia.net™