PDA

View Full Version : SR20det Tomei 256 cam running in procedure


mgbsr20det
04-09-2020, 06:04 AM
Hi all , My cams have arrived and I?m planning to install them soon diy. Any advice on the following is much appreciated :

Assembly lube
Installation tips
Running in procedure

Also why aren?t the surfaces all shiny do I need to prepare them before install ??
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200409/fb72ccb5d23119f475f8197010bf6433.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200409/f62ec7c5428777dfb47829a08d848c96.jpg


Thanks


Sent from my iPhone using Tapatalk

relaxamigo
04-09-2020, 09:48 AM
Hey mate, found this and hope it helps some:

https://frsport.com/Installing-Tomei-Poncams-on-S13-SR20DET_t_35.html

side note, I've seen your swap on YouTube and that little car is absolutely mental! Love the blog as well - can't wait to hear it with these cams

mgbsr20det
04-09-2020, 06:06 PM
Hey mate, found this and hope it helps some:

https://frsport.com/Installing-Tomei-Poncams-on-S13-SR20DET_t_35.html

side note, I've seen your swap on YouTube and that little car is absolutely mental! Love the blog as well - can't wait to hear it with these cams


Thanks bud that?s the info I was after [emoji106][emoji41] .


Sent from my iPhone using Tapatalk

5t341tH
04-11-2020, 02:05 AM
i installed mine last month. I let it rev at 3k for about 10 minutes after install. Just to be safe since other brands recommend it. I just lubed up all the cam lobs with oil after i finished
FYI. zip tie the cam gear to the chain so you don't skip teeth

mgbsr20det
04-11-2020, 10:45 PM
i installed mine last month. I let it rev at 3k for about 10 minutes after install. Just to be safe since other brands recommend it. I just lubed up all the cam lobs with oil after i finished
FYI. zip tie the cam gear to the chain so you don't skip teeth


Did you use assembly lube
Did you only replace the cams and kept all the original springs rockers etc
Did you add rocker stoppers
Did you service your lifters
We?re your cams a dull finish like mine
Did you get retune

Sorry so many questions [emoji1787]


Sent from my iPhone using Tapatalk

5t341tH
04-12-2020, 01:55 AM
No I didn't use assembly lube. I just oiled everything up.
I replaced only the cams. No RAS. No service. Yes they were dull like yours
Yes I got a retune. Now it has a nice lumpy idle

mgbsr20det
04-12-2020, 04:57 AM
No I didn't use assembly lube. I just oiled everything up.
I replaced only the cams. No RAS. No service. Yes they were dull like yours
Yes I got a retune. Now it has a nice lumpy idle


Did you get much rwhp and torque gain with the cams . What turbo you running


Sent from my iPhone using Tapatalk

5t341tH
04-12-2020, 01:30 PM
My gains are not exact since I have a boost leak on the second dyno. I gained 10hp and 30tq
Here it is in my datsun

https://i.imgur.com/O7EFd2S.jpg

mgbsr20det
04-16-2020, 04:51 AM
Hi all, I put the cams in over the weekend and everything went well, did the break in 20min Erving between 2-3000 rpm followed by a long freeway cruise at about the same rpm and all is good .

I do have a question thought .

Today I went out for a cruise and gave it a couple of light squirts , nothing major just mild hitting boost here and there. I did notice there is a more than usual blow by smell as I do vent my rocker cover to a vent to atmosphere catch can. Is this normal?

I was thinking and is it possibly because when I installed rocker stoppers I removed that plate (pictured below) that I assume covers the rocker cover vent from capturing oil off the cams in the area directly below ?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200416/9d0ea2f7308960eb5df5a5c85b5164ce.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

5t341tH
04-16-2020, 10:07 PM
did you get it tuned? mine ran terribly until i had it tuned

mechanicalmoron
04-16-2020, 11:05 PM
Hi all, I put the cams in over the weekend and everything went well, did the break in 20min Erving between 2-3000 rpm followed by a long freeway cruise at about the same rpm and all is good .

I do have a question thought .

Today I went out for a cruise and gave it a couple of light squirts , nothing major just mild hitting boost here and there. I did notice there is a more than usual blow by smell as I do vent my rocker cover to a vent to atmosphere catch can. Is this normal?

I was thinking and is it possibly because when I installed rocker stoppers I removed that plate (pictured below) that I assume covers the rocker cover vent from capturing oil off the cams in the area directly below ?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200416/9d0ea2f7308960eb5df5a5c85b5164ce.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

The funny thing about blowby, is all your rings are cruddy and your seals are clubbed and your heads full of horrible sludge and carbon chunks.

And, it's funny.

Maybe you should put a catch can on your catch can, so you can catch the blowby caused by the catch can, and vent it into a fifth catch can.