PDA

View Full Version : Rb26 failure after rebuild not even 100 miles !!!


Sideways_blksr20
08-04-2013, 11:21 PM
Idk what went wrong i rebuilt my 26 with cp pistons (87mm) eagle rods acl bearings arp head studs new water and oul pump sent block and head to get hone and polished .. Cranks was micropolish also ..
I drove it like a grandma for 100 miles or so with regular oil , i changed the oil to sintetic .. I started wooting it on first and second for two days .. Last week i woot it on first and i heard a big explosion, it sounded like a bee r .. After that the car wouldnt boost and stumble like crazy ...
A week after the rebuild i did a compressuon test and i got this result
145-150 from 1-5 cylinder number 6 was 135-140
Ltwo days a go i didna compression test and cylinder number 2 had 0 compression .
I pulled the head off and i found this
58825[/[ATTACH]5882658827ATTACH]
There were acuff marks all over my piston and small piece of metal was stuck on the head ..
The spark plug was conplete so it wasnt
theres a scratch on the cilinder wall not to deep i can barely feel it .
the sparkplug .. What could of cost this ..
Im also concern of my low compression for being a brand new motor.
The block was bore to 87mm
Cp pistons
Eagle rods
Acl bearings
Cometic hg
Head was resurface and valve job was done also

Sideways_blksr20
08-04-2013, 11:34 PM
58830
Bunch of scuff marks on brand new piston wtfff

fliprayzin240sx
08-05-2013, 07:11 PM
Well first, learn to type cuz what you typed up was hard as fuck to understand.

But looking at how black the head and the pits on the pistons, shit was not tuned. Considering how black the head quench pads are, shows its either rich as fuck or that's oil (hard to tell from the picture). The pits on the piston are detonation pits. That's pretty bad for a brand new piston.

Sileighty_85
08-05-2013, 07:39 PM
http://i73.photobucket.com/albums/i235/Neil_85/Gifs/English.gif

^^^Yeah Pitting is Pre detonation. look slike oil all in the heads combustion chamber.

Cometic H/G are garbage so wouldnt be surprised if that is why you lost compression.

oni jake
08-05-2013, 11:41 PM
When you actually got on it, what did you boost to?

Who did the tune? I second Sileighty, pitting is usually (9 out of 10 times) from pre-detonation.

bc.
08-08-2013, 11:57 AM
Do all of the pistons look like that? Did you have an A/F gauge? Who put your engine together? Was everything about the tune and subsequent motor parts (besides pistons) stock?

Kingtal0n
08-08-2013, 02:01 PM
Engine knocking - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Engine_knocking)

TMann
08-11-2013, 10:52 PM
Its hard to tell from your pictures, but it looks like your pistons might be hitting your heads. That might be why your pistons have marks on them and your heads have pieces of metal stuck to your heads.

Sideways_blksr20
09-06-2013, 10:48 PM
Do all of the pistons look like that? Did you have an A/F gauge? Who put your engine together? Was everything about the tune and subsequent motor parts (besides pistons) stock?

Only piston number 2 .. Yes i had an innivate af gauge .. Stock tune stock injectors ,

Sideways_blksr20
09-06-2013, 10:49 PM
When you actually got on it, what did you boost to?

Who did the tune? I second Sileighty, pitting is usually (9 out of 10 times) from pre-detonation.

Boosting 12

Jdmsilivias13
09-07-2013, 02:56 AM
After having the head machined did u have the oil passages cleaned out. Some machine shops won't clean the oil passages out and metal gets inside them.

fliprayzin240sx
09-09-2013, 07:46 PM
Only piston number 2 .. Yes i had an innivate af gauge .. Stock tune stock injectors ,

Boosting 12

Stock tune and ECU...my guess would be you had the base timing too high when you put the engine back together.

Or, you're injectors are clogged.

S14DB
09-11-2013, 04:17 PM
Is that Copper Spray or Rust or both?

MamangSorbetero
09-12-2013, 01:46 AM
Pre-detonation.

Rings look like they didn't work either

Sideways_blksr20
12-10-2013, 06:03 PM
Found the problem .. My friend put two pistons backwards 😱two pistons are trash and now i have to get new pistons and bore to 87:5 fuck it

beems240sx
12-12-2013, 06:20 PM
Sounds like you went full potato...

oni jake
12-18-2013, 11:54 PM
Found the problem .. My friend put two pistons backwards 😱two pistons are trash and now i have to get new pistons and bore to 87:5 fuck it


So did you kill your friend? Holy shit man, that's one serious fuck up

sleepyS14se
12-23-2013, 01:25 PM
thats not a friend.... thats a idiot

CaliforniaMayhem
12-25-2013, 04:52 PM
Sounds like you went full potato...

LOL! :Owned:

Back on topic, I'm glad you figured it out. Either way I think it's awesome your doing it yourself but from what I understand of these types of builds, you have to double, triple check everything... that friend owes you some $$$