PDA

View Full Version : loads of pressure in cooling system HELP!


rebornS14
04-23-2010, 04:26 PM
i noticed my car gushes out coolant from the overflow tank, to a point where i have to fill my radiator back up with coolant. it never overheats, but i did also notice my coolant hoses are super pressurized when the car is hot. i did replace my radiator cap to a ARC 1.3 bar. could that be the problem? why would it do that? and should i go back to my stock cap?

S13 SR20DET blacktop, stock hoses, koyo radiator, elec. fans, pretty new water pump and thermostat.

midnight_rex
04-23-2010, 04:38 PM
sounds like your thermostat isnt opening. is ur thermostat new?

lazysk8er2
04-23-2010, 04:38 PM
could be your thermostat not opening. do you notice any over heating?

rebornS14
04-23-2010, 06:12 PM
no overheating whatsoever and ive changed the thermostat not too long ago.

midnight_rex
04-23-2010, 06:37 PM
maybe its time for some new hoses

lazysk8er2
04-23-2010, 06:52 PM
also check if your fans are coming on correctly how are they hooked up. what type of coolant temp sensor are you running maybe its reading incorrectly

lazysk8er2
04-23-2010, 06:53 PM
YouTube - ralphcerullo's Channel (http://www.youtube.com/user/ralphcerullo#p/u/12/GHCGVgzJF2Q)

rebornS14
04-24-2010, 12:43 AM
maybe its time for some new hoses

how do new hoses help my problem? are you saying hoses go bad and make pressure build up??

also check if your fans are coming on correctly how are they hooked up. what type of coolant temp sensor are you running maybe its reading incorrectly

i have 2 spal fans hooked up to a temp sensor on the radiator, i have a newer S14 KA temp sensor to work with my S14 cluster. when its cold its cold and when it warms up it floats above the "C". works perfectly fine and the fan comes on when its hot.

midnight_rex
04-24-2010, 12:56 AM
just get a new radiator cap. obviously the cap isnt holding pressure good enough. its pushing the spring of the cap to bypass to the reservoir and over flowing. i dont know how your not over heating like this.

importdude
04-24-2010, 01:10 AM
one easy way to try first is a cap

if its not the cap

there is alot of things

head lift
warped/uneven head surface -if a hg was done before

lazysk8er2
04-24-2010, 11:17 AM
i meant the sensor going into the ecu not the dash.

did you burp the system you may have air inside

rebornS14
04-24-2010, 03:05 PM
ok, i put my stock radiator cap back on for now.

i replaced the head gasket to a apex 1.5mm when i did my oil pump and installed cams.

i replaced both sensors red and blue capped ones that are under the manifold.

let me see if the radiator cap helps.

i hope its not a headgasket problem =( ill check for bubbles from the radiator.

rebornS14
04-24-2010, 06:46 PM
still overflowing from reservoir. if i have time, ill pick up some distilled water and burp the system and check for bubbles.