PDA

View Full Version : SR Timing Issue not making sense.


nieko
04-13-2010, 08:57 PM
Star the car, let it warm up.
Hold idle at 2k rpms for 2 minutes.
shut car off.

unplug tps.
turn car back on.
race engine to 3k a few times.
let idle drop back down.
adjust idle.
adjust timing.
car off.
plug tps back in.
Wa la right?

Well when the tps is unplugged and im doing timing i have to pretty much max out the CAS retarted to get it to 15 BTDC.

then when i plug tps and stuf back in, car runs like complete asshole.

If i advance the CAS all the way, car runs like a champ....

but plugs show its running super lean.

WHAT THE FUCK I DONT GET IT.

PLEASE DISCUSS>..

Homer_Simpson
04-13-2010, 09:54 PM
Did you do a cams swap or took the cams out lately?

nieko
04-13-2010, 10:08 PM
Yes, i just changed my headgasket.

but i had someone hold the chain with slack while i pulled the head then put pliers through it to keep weight on it and ziptied it off to the side so that it would not falll off the bottom sproket lol.

and also marked the notches on the chain where the cam gears are supposed to be.....

AND it was doing this before headgasket swap......... fml

rubhamusan
04-13-2010, 10:39 PM
It can not come off the bottom gear the oil pump cover has 2 long fingers that stick out to hold the chain in place. Mines the same as yours rite now. I am about to change the valve cover and put a fresh rocker cover gasket and reset the cas.

nieko
04-14-2010, 04:00 AM
ok sooo any ideas people??

car is running real nice and lean................................

rubhamusan
04-14-2010, 06:45 AM
Cas was set on exhaust stroke notcompression stroke maybe?

nieko
04-14-2010, 10:58 AM
no... definately on compression stroke.... =\

maybe my cas wiring is backwards?

maybe i should set it on fucking exhaust stroke lolololol

nieko
04-15-2010, 02:43 AM
This is gunna sound real retarted... after days of troubleshooting.

THE SCREW ON MY ECU WAS TURNED THE OPPOSITE WAY AND IT WAS CAUSING THIS TO HAPPEN.


fml, turned it back everything was good to go... fuck my life.

DataXUnknown
04-15-2010, 02:57 AM
So....I'm guessing you don't need the CAS anymore ay Nieko? Hahaha, glad to hear it was a simple stupid mistake and not something serious :)

Oh and check your knock sensor just in case!

Om1kron
04-15-2010, 11:45 AM
this is gunna sound real retarted... After days of troubleshooting.

The screw on my ecu was turned the opposite way and it was causing this to happen.


Fml, turned it back everything was good to go... Fuck my life.

fucking told you so!!!

2fast4y0u
04-15-2010, 01:46 PM
can any one else back this up that it could have been this for sure? this is the craziest thing i have ever heard. not bad crazy like i cant beleive this is the issue crazy. im gonna go chec kthe screw on my ecu

nieko
04-15-2010, 10:49 PM
well thats the only thing we did and it magically fixed my wandering timing..... lolol

KoukiMonsta
04-16-2010, 12:08 AM
wow, my sr had this EXACT same issue...almost....

the tps part is different. my sr would not run w/ the timing at 15*(no matter if tps was plugged or not) but if i put it at say~30 it would run PERFECT i mean spot fucking on. i changed CAs and i know for a fact the chain/cams were correct.... i never figured it out and since have pulled the sr.....wonder if this was it

any who good thing it was easy for you !!!!!!!!!!!

2fast4y0u
04-16-2010, 09:01 PM
damn dude that is fucked up. i forgot to check mine :( i will tomorrow