PDA

View Full Version : upper radiator hose looking retarded


S-Nation S13
02-17-2008, 03:16 PM
ok heres my problem...upper radiator hose inspection
-looks normal
-feels normal no signs of it internally breaking cause i felt it
-outside inspection looks fine to no cracks or weak spots

problem:
ill drive it on a cold day i live in cali and last friday it was cold as f*ck 49 degrees but not compared to other states were the whole car is in ice but very cold

ill park my car in the shade and when i pop my hood up my upper radiator hose looks all retarded

ex: fill a water bottle up with hot water and pour out close it shut and then run cold water over the bottle notice the bottle crunching in cause of the cold water...well thats what my upper radiator hose looks like

you can compare the two situations but there exactly alike

hot water in bottle is like hot radiator fluid in hose
cold water over battle is like cold weather to the hose

is this normal my best advice would come from those of you who live in arears where the night temps are extremely cold??? hit me up with advice would i need to get a new upper radiator hose?? BTW bottom one is perfectly normal plums up when hot but dosent look all retarded when cold

burnsauto
02-17-2008, 03:19 PM
i dont think 49 degrees is really cold enough to really do that...

you may just need a new upper hose...maybe?

have any pics of what the hose looks like when this phenomenon is happening?

Wabash9000
02-17-2008, 03:47 PM
yeah fuck off I woke up and had to get my car running and it was 18 degrees out.

S-Nation S13
02-17-2008, 04:12 PM
ya...ill take a pic of this...not to offend anyone but i did specifically say but not compared to other states were the whole car (http://www.zilvia.net/f/showthread.php?p=1840155#) is in ice but very cold


i just find it wierd that my upper radiator hose is doing this

Sir
02-17-2008, 07:35 PM
Very cold at 49F? LMAO.
Today it was awesome 37F Going to be 19F on Tue.

Anyway, take some pics of what your hose is doing.
Maybe an issue with bad thermostat?

VRTMiKe
02-17-2008, 07:48 PM
just replace the hose. its less than $20 at autozone and takes 5 minutes to do.

Viggs
02-17-2008, 08:40 PM
I live in Buffalo....Cold. A cooling system is sealed, and there is some air inside the system. When the air is hot the upper hoses will look plump, when cold they will look like a capri sun when you suck the air out of them. Problem sounds like too much air in you system, so add some fluid. The next time it happens, take off your radiator cap and see if it sucks in air and the hose goes back to normal. Then check your fluid level.

Def
02-17-2008, 09:07 PM
Fill up your coolant - you have air in the system. It is expanding with heat.

MrFairlady
02-17-2008, 11:29 PM
will look like a capri sun when you suck the air out of them


I love it!!!hahahahahahaha
capri sun FTMFW

S-Nation S13
02-18-2008, 12:22 AM
ok so lately ive been trying to recreate the situation..but for some reason now it wont do it ..ill try again in the morning i think it will be a bit cooler and probally will make my hose all retarded like.."viggs" imma try that out tomorrrow like i said ill try to snag some photos of it thanks for the advice from all of you

jspec240
02-18-2008, 12:33 AM
when cold they will look like a capri sun when you suck the air out of them.

I love it!!!hahahahahahaha
capri sun FTMFW


haha I thought it was pretty fuckin funny too!!!

or like your balls shrivvel up after someone just got out of prison and busted the biggest nuts ever... haha


Oh and I had the same problem when I overheated my car. I dont think its the hose tho but thats just my thoughts

S-Nation S13
02-18-2008, 11:45 AM
update on current situation..i was about to take pics but i tried out "viggs" advice and when the hose was all shrunk i opened the radiator cap and the hose sucked in are and returned to normal size..i turned my car on trying to bleeds the system and i notcied once the car was running there were slight bubbles escaping the radiator neck i ran the car until i saw no more bubbles and quickly recapped the radiator befor it overflowed ill see if that fixed my problem

BoostedCoupe
02-18-2008, 11:53 AM
this happened to me once. it turned out that the headgasket blew. hope your's didnt but mine did.

Slidin240Wayz
02-18-2008, 11:57 AM
update on current situation..i was about to take pics but i tried out "viggs" advice and when the hose was all shrunk i opened the radiator cap and the hose sucked in are and returned to normal size..i turned my car on trying to bleeds the system and i notcied once the car was running there were slight bubbles escaping the radiator neck i ran the car until i saw no more bubbles and quickly recapped the radiator befor it overflowed ill see if that fixed my problem

You need to bleed the system from the upper waterneck.

Carlos

S-Nation S13
02-18-2008, 12:41 PM
headgasket..blew..hm if i did wouldnt i get alot of white smoke out the tail everytime i drive i only get it when i first start the car then is goes away ive looked in the radiator neck no sign of chocolate sludge and i just opend up my valve cover cause i just finished up painting my other one no sign of coolant in there anything eles?

S-Nation S13
02-18-2008, 02:08 PM
problem solved i noticed that twisting the radiator cap would plum up the hose i later found out that twisting the cap off the overflow tank did the same i inspected the tank found out that the hole near the top was clogged..i got it from junkyard..now is fine wow something so small got me all worried..guess the hole was to vent out hot air but since it was sealed it kept it in

s_nation-s13
02-24-2008, 04:12 PM
great job...
i was about to say to replace the hose..